LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Servicii prin care poți să-ți distribui muzica pe internet (despre DistroKid, TuneCore, CD Baby)

La finalul anului 2014 scriam pe blog despre platformele care erau atunci în vogă și prin care orice artist își poate urca muzica pe internet, articol care este și acum citit în mod constant. Multe platforme importante au dispărut între timp sau nu mai sunt la fel ca atunci. Pe de altă parte însă, în prezent, tot mai mulți artiști independenți din România folosesc mult mai mult serviciile de distribuție precum DistroKid și TuneCore pentru a-și urca muzica pe servicii de streaming precum Spotify, Apple Music, Deezer și TIDAL.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre serviciile de streaming audio (Spotify, Apple Music, Deezer etc.)

Timp de doi ani și jumătate, cât am fost parte din echipa Zonga, plus încă un an cât am fost la Roton și am interacționat zilnic cu serviciile de streaming, am discutat des cu mulți artiști din România despre cum își distribuie ei muzica online și, am ajuns la concluzia că, sunt trei servicii de distribuție principale pentru artiștii care nu au case de discuri în spate: DistroKid, TuneCore și CD Baby.

Am scris acest articol pentru a ajuta artiștii independenți care vor să își urce muzica online și sunt în căutarea unui astfel de serviciu însă nu știu pe care să-l aleagă, sub forma celor mai des întâlnite întrebări când vine vorba despre ele și cum funcționează.
Să începem!

Ce fac aceste servicii, DistroKid, TuneCore și CD Baby mai exact?

Ele ajută artiștii să își urce propriile melodii și albume în mediul digital, în magazine digitale precum Spotify, Apple Music, iTunes, Shazam, TIDAL, TikTok, Google Play, YouTube, YouTube Music, Amazon Music, Deezer, Napster, Pandora și nu numai.

Citește și: YouTube Music – noul serviciu de streaming creat de YouTube

Poate câștiga un artist bani dacă își urcă muzica în magazinele digitale (pe Spotify, Apple Music, Deezer și nu numai)?

Da. Artiștii câștigă bani pentru fiecare ascultare care se face în fiecare magazin digital în parte.

Care este diferența dintre DistroKid, TuneCore și CD Baby?

Toate oferă aceleași servicii. Principala și cea mai importantă diferență constă în suma plătită pentru a-ți distribui muzica. 

În momentul scrierii acestui articol, DistroKid susține că pentru doar 19.99 dolari/an, poți urca un număr nelimitat de melodii (considerate drept single-uri) și de albume/an. TuneCore cere 9.99 dolari pentru un single urcat pe platforma lor și 29.99 dolari pentru un album urcat, iar CD Baby cere pentru un single 9.95 dolari, iar pentru un album 29 dolari.

Ce ar trebui să aleg între DistroKid, TuneCore și CD Baby?

Dacă ești un artist la început de drum și tot ce vrei să faci este să-ți încarci simplu și rapid muzica pe Spotify, Apple Music (+ în restul magazinelor digitale), cel mai bun răspuns ar fi DistroKid. Asta pentru că este foarte simplu de utilizat.

De asemenea, DistroKid oferă diverse planuri pentru artiști. Tot ce are de plătit un artist pe an este suma de 19.99 dolari. Dacă sunt doi artiști suma ajunge la 35.99 dolari/an, cinci artiști = 79.99 dolari/an, 10 artiști = 139.99 dolari/an, 20 artiști = 239.99 dolari/an, 50 artiști = 599.99 dolari și, nu în ultimul rând, 100 artiști = 1199.99 dolari/an.

O altă variantă, asemănătoare cu DistroKid, este Ditto Music. Ei cer 19 euro/an și oferă posibilitatea de a urca în platformă un număr nelimitat de melodii.

Tunecore, pentru distribuție, cere pentru un album 29.99 de dolari în primul an, ulterior 49.99 de dolari pe an, iar pentru un single (respectiv o melodie urcată) 9.99 dolari pe an și, mai specifică, pentru un ringtone, 19.99 de dolari pe an. 

La rândul său, CD Baby cere 9.95 dolari pentru un single, 29 dolari pentru un album.

Cum mă pot înscrie pe DistroKid, TuneCore sau CD Baby?

Înscrierile pe DistroKid se pot face AICI, cele pentru TuneCore AICI, iar cele pentru CD Baby AICI.

În ce magazine digitale va apărea muzica urcată prin DistroKid, TuneCore și CD Baby?

Fiecare serviciu are o listă de magazine digitale către care distribuie mai departe muzica după ce artistul o încarcă.

De exemplu, DistroKid menționează în lista disponibilă pe site-ul său: Spotify (cel mai mare serviciu de streaming din lume), iTunes, Apple Music, Amazon.com, Google Play & YouTube Music, TikTok, Deezer, TIDAL și Napster, printre cele peste 150 de magazine digitale în care spune că distribuie.

CD Baby menționează la rândul său servicii precum iTunes, Apple Music, Spotify, Amazon, Google Play, YouTube, TikTok, Deezer, Shazam, TIDAL, Saavn (principalul serviciu de streaming din India), Tencent Music („TME”) care este cea mai importantă platformă online de divertisment din China, AWA, serviciu de streaming din Japonia, dar și MediaNet, care la rândul său distribuie către magazine digitale mai mici, cum ar fi serviciile de streaming din diferite țări.

TuneCore menționează tot 150+ magazine digitale, printre care menționează și iTunes & Apple Music, Spotify, Google Play, TIDAL, YouTube Music, Amazon Music, Deezer, Simfy Africa (printre cele mai mari servicii de streaming din Africa), MediaNet, Yandex Music, respectiv cel mai mare motor de căutare din Rusia, dar și Anghami, principalul serviciu de streaming și download din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Pot să aleg pe ce magazine digitale să-mi pun muzica?

Da. Toate platformele oferă o listă de magazine în care îți poți face muzica disponibilă, dar dacă nu vrei să apari pe Amazon de exemplu, poți să nu-l selectezi.

Cât durează din momentul în care îmi urc muzica și până apare în magazinele digitale?

DistroKid spune că durează astfel: pe iTunes/Apple Music: între 1-7 zile. Doar foarte puține albume sunt verificate manual de către Apple, iar asta durează cam 1-2 săptămâni. Spotify: 2-5 zile. Amazon: 1-2 zile. YouTube Music: 1-2 zile. Deezer: 1-2 zile. TIDAL: 1-2 zile, Facebook/Instagram: 1-2 săptămâni și TikTok: 1-3 săptămâni.

TuneCore spune că durează astfel: pe Spotify: de la 2 zile la 2 săptămâni, pe iTunes: de la 5-7 zile la 2 săptămâni, iar pentru restul partenerilor, între 1-4 săptămâni.

Iar la CD Baby lucrurile sunt la fel ca la TuneCore.

Poate muzica mea să fie dată jos de pe Spotify / Apple Music / TIDAL și restul magazinelor digitale?

Da, asta dacă nu plătești taxele pe care DistroKid, TuneCore sau CD Baby (depinde pe care îl alegi) le au.

Dacă ești artist independent sau faci parte din echipa unui artist și încă mai ai neclarități sau întrebări privind serviciile digitale, poți să-mi scrii aici, într-un comentariu, sau pe e-mail la contact@liviaiusan.ro, iar eu îți voi răspunde la întrebări!

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,