LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Epidemia de coronavirus și industria muzicală în 2020

Înainte de toate, este bine să fim la curent cu situația actuală în ceea ce privește noul coronavirus (COVID-19) și cu numărul de cazuri la nivel global. AICI sunt cifrele privind numărul de persoane infectate din fiecare țară, numărul de decese la nivel global, plus numărul de persoane vindecate, cifre care se actualizează constant.

Coronavirusul, care provine din China, țara unde au apărut și cele mai multe cazuri, a venit pe neașteptate. Din decembrie 2019 de când a apărut primul caz, virusul s-a răspândit rapid, în prezent fiind afectată aproape toată populația globului și mai toate industriile la nivel global. Iar industria muzicală nu face o excepție.

Până în momentul publicării articolului, majoritatea festivalurilor care trebuiau să aibă loc în această primăvară fie și-au anulat edițiile, fie le-au amânat pentru mai târziu. Printre primele festivaluri care au anulat edițiile de anul acesta se află și Ultra Music Festival din Miami, care urma să aibă loc în luna martie. Tomorrowland Winter însă, care urma să aibă loc între 14 și 21 martie în Franța, a fost amânat, nu anulat, însă nu a primit încă o dată viitoare. Inclusiv Coachella, care trebuia să aibă loc în aprilie, a fost mutat în luna octombrie.

Ce se-ntâmplă când un festival mare este anulat din cauza coronavirus?
Pitchfork a scris un articol detaliat despre asta, AICI.

Cei mai mari organizatori de concerte din America, printre care și AEG și Live Nation, au trebuit să-și amâne și ei toate turneele pe care artiștii lor trebuiau să le susțină în perioada următoare, iar asta s-a simțit imediat, în pierderile pe care au început să le aibă.

Pentru mai multe detalii privind lista cu evenimentele muzicale la nivel global care s-au amânat până acum, recomand articolele scrise de Billboard și Vulture.

Și în România au început să se amâne evenimentele…

B.U.G. Mafia a scris o postare foarte utilă în acest caz, pe Facebook. Festivalurile mari precum Electric Castle, UNTOLD și SAGA au anunțat că merg mai departe cu pregătirile, asta deoarece evenimentele se întâmplă la vară, nu imediat în perioada următoare. Rămâne de văzut cum va decurge situația până la vară, dacă într-adevăr va fi întreaga situație sub control și se pot desfășura din nou în România evenimente mari, cu mii de oameni. Momentan, România a trecut de pragul de peste 100 de cazuri de coronavirus și au fost interzise evenimentele publice cu mulți oameni.

Ce urmează și cum putem susține, totuși, artiștii din industria muzicală?

Nimeni nu știe ce urmează însă, ce putem să facem, mai ales pentru artiștii pe care-i iubim și care nu vor mai avea concerte în perioada următoare, este să nu le cerem înapoi organizatorilor banii pe care deja i-am achitat pentru participarea la concerte. Banii respectivi îi vor ajuta pe ei, dar și pe artiști să meargă mai departe. Mare parte din concertele amânate pentru moment (dacă nu chiar toate) se vor reprograma pentru dăți care vor fi confirmate după ce se mai liniștește toată situația cu virusul.

Cel mai probabil, în perioada următoare o să vedem din ce în ce mai multe evenimente desfășurate online, poate chiar realizate prin intermediul VR-ului (Virtual Reality).
Îmi aduc aminte că, acum nu foarte mult timp, Marshmello a susținut un show online (care s-a dovedit a fi un adevărat succes), prin intermediul VR-ului, în cadrul jocului Fortnite:

Momentan, o soluție pentru show-urile care nu se mai pot susține live ar fi să se facă prin intermediul transmisiunilor în direct. Iar pentru a participa, fanii să poată plăti, online, pentru a-și vedea artistul preferat, la fel cum ar fi făcut și pentru un concert live. Diferența acum ar fi că totul ar fi mult mai intim. Practic, vei fi doar tu cu artistul care se află într-o încăpere și cântă.

Important este, în aceste momente, ca noi toți să ieșim cât de rar se poate din casă, pentru a nu ajuta virusul să se răspândească. Așadar, rămâne de văzut cât de creativi vor fi organizatorii de evenimente, dar și artiștii, pentru a ieși cu bine și cât mai repede din acest impas. Cine știe, poate va crește exponențial numărul evenimentelor online, numărul de stream-uri pe Spotify, numărul de CD-uri/vinyl-uri vândute, pentru că fanii vor să asculte în continuare muzica artiștilor lor preferați, indiferent de situație. 🙂

 

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,