LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Interviu Mihail: „În decursul anului următor lansez primul album”

În toamna lui 2015, înainte ca „Mă ucide ea” să devină cunoscută publicului larg, m-am întâlnit cu Mihail și managerul său, Sergiu, pentru primul interviu pe care i l-am luat. Publicat pe 5 octombrie 2015, a fost urmat de al doilea interviu, publicat de această dată pe 7 octombrie 2016, tot pe blogul Zonga, unde am continuat interviurile pe care le făceam înainte (pe Suburban Magazine).

Mi-am dat seama anul ăsta că ambele au fost postate la doar câteva zile distanță, în aceeași lună a diferiților ani. Astfel a început un nou proiect pentru mine: la fiecare final de an, pentru o perioadă nedeterminată, mi-am propus să realizez câte un interviu cu Mihail, căruia-i urmăresc activitatea muzicală cu mare interes și plăcere, pentru a vedea cum evoluează cariera lui. Nu am încă o perioadă stabilită, dar vor urma și articole dedicate rezulatelor acestui proiect.

Anul ăsta nu am apucat să ne mai vedem pentru realizarea interviului, așa că l-am făcut online, publicat la o mai mare distanță față de primele două (recuperăm la anul! 🙂 ). Lectură plăcută! 😀


*** Poza asta este din cadrul celui de-al doilea interviu.

În ceea ce privește lansările, 2015 a însemnat pentru cariera ta solo apariția piesei „Mă ucide ea”, 2016 a adus „Simt că ne-am îndepărtat”, iar 2017 „Who You Are”. Va fi menținut acest ritm sau pur și simplu în felul ăsta s-au sincronizat lansările încât să fie un single pe an?

Recunosc că inițial nu mi-am propus să lansez câte un single pe an, dar într-adevăr, așa s-au sincronizat lucrurile. Noi lucrăm într-un ritm relaxat, fără să punem accent pe numărul de piese lansate. Dar cu toate astea pot spune că mă bucur că am lansat în ritmul ăsta, pentru că am reușit să văd mai bine direcția în care mergem.

„Who You Are” conține în versiunea principală atât versuri în limba română, cât și în engleză. Ulterior a apărut și cea exclusiv în limba engleză. De unde ideea de a avea ambele limbi pe o piesă? Vor urma și altele în engleză?

Ideea a venit fără să vrem. Improvizam pe conceptul inițial al piesei și din a doua încercare a apărut partea în limba română, din câte îmi amintesc. Ne-a plăcut și am decis că o să rămână indiferent de ce urma să ajungă piesa. După ce a apărut partea cu „Who You Are”, urma să decidem forma finală, partea în limba română ne-a sunat cel mai bine ca expresivitate, așa că ne-am decis să o lasăm.

Urmează și un prim album de studio?

Un mare da! Lucrăm de ceva vreme la el, suntem entuziasmați de ce iese și cum sună. O să fie diferit față de ce ați auzit în single-urile anterioare, dar recunosc că îmi place mult mai mult ce fac acum. Și da, pot spune că în decursul anului următor lansez primul album.

Îmi spuneai în interviul din 2015 că începusei să compui „Who You Are” și că urma să fie următorul single. „Vinovat” pentru perioada asta îndelungată de la începutul lucrului la piesă și până la terminarea ei este faptul că ești foarte atent la detalii?

Da , îmi dau seama acum că sunt perfecționist, îmi place să mă implic în tot ceea ce ține de piesă. Și e foarte greu să pui punct atunci când știi că mâine vei avea poate o altă viziune asupra a ceea ce ai „terminat” azi. Și, ca un alt motiv al întârzierii, este faptul că ne place să cântăm mai mult decât să producem. Ne poți găsi aproape în fiecare zi la studio până la 5 dimineața, cântând, bucurându-ne de ceea ce facem.

Tot în primul interviu pe care ți l-am luat îmi vorbeai despre faptul că ți-ar plăcea ca oamenii să te cunoască mai mult. Cum s-a schimbat acest lucru de atunci, cum te văd ascultătorii acum?

Sincer, acum că-mi spui, nu-mi aduc aminte exact la ce mă gândeam când am spus asta: dacă voiam ca oamenii să-l cunoască pe omul Mihail sau dacă doream să reușesc eu să comunic mai bine cu oamenii, în ideea de a reuși să-i fac să-mi înțeleagă și să-mi simtă muzica. Acum nu mă mai gandesc la asta, fac ceea ce simt și o fac cu drag. Sper ca oamenii care ascultă să rezoneze cu ceea ce sunt.

Anul ăsta ai cântat și la Untold Festival, într-o formulă extinsă, cu trupă, față de show-urile solo pe care le aveai până nu de mult. Cum a fost experiența de festival?

A fost o experiență frumoasă. Am avut parte de un public receptiv, care ne-a făcut să trecem peste emoțiile mari pe care le aveam. A fost primul concert în formula actuală și recunosc că a fost un „milestone” necesar nouă.

E diferită atmosfera unui concert în care oamenii vin special pentru tine, față de un concert pe care-l ai în cadrul unui festival?

Ce pot să zic e că atmosfera depinde de starea oamenilor, care la rândul lor o transmit mai departe către noi și invers.

Știu că stai tot în Cluj-Napoca, acolo unde ai și studioul de altfel. Te-ai gândit să te muți sau în continuare îți găsești mare parte din inspirație acolo?

Da, Clujul în continuare rămâne orașul meu de suflet. Aici mă regenerez cel mai bine și aici pierd timpul cel mai bine. 🙂 Încă nu m-am gândit să mă mut de aici.

Suntem aproape de finalul lui 2017. Care sunt pentru tine cele mai tari albume și/sau melodii lansate anul ăsta?

Bănuiesc că s-au întâmplat foarte multe lucruri faine anul ăsta, dar pot zice că mi-a plăcut foarte mult albumul lui Childish Gambino, „Awaken, My Love!”, cu toate că a a fost lansat oficial în 2016, dar aparent în 2017 a devenit cunoscut și primit de lume.

E ceva din ce s-a lansat de curând care ți-a dat o stare bună sau poate te-a influențat să scrii o piesă?

Nu, dar asta și pentru că nu sunt neaparat la curent cu cele mai noi lansări. Nu cred că am fost vreodată. Am câțiva artiști mari pe care-i urmăresc cum ar fi Thievery Corporation, Zero 7 , FKJ, Radiohead, dar în rest sunt destul de „izolat”.

Nu în ultimul rând, care consideri că este cel mai satisfăcător lucru pe care l-ai făcut în 2017?

Am realizat ce înseamnă pentru mine libertatea și acum mă bucur într-o oarecare măsură de ea. 🙂 A fost un an în care am experimentat foarte mult, lucru care m-a ajutat să mă cunosc mai bine, dar și să mă apropii de un echilibru interior mult mai sănătos.

Credit foto: Facebook.com/Mihail.Oficial

 

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!

Tags: , , ,