LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

50 de ani de Hip-Hop cu 10 recomandări de seriale, filme și documentare

Undeva pe planetă, acum când tu citești aceste rânduri, cineva ascultă o piesă rap și nu doar pentru că 11 august reprezintă ziua în care s-au împlinit 50 de ani de Hip-Hop, ci și pentru că în prezent rap-ul, parte din cultura Hip-Hop este unul dintre cele mai ascultate genuri muzicale din lume.

Dar da, s-au împlinit 50 de ani de Hip-Hop: pe 11 august 1973, în Bronx, Statele Unite ale Americii DJ Kool Herc și sora lui au dat o petrecere în blocul în care locuiau atunci, moment care este recunoscut de către toți iubitorii de muzică rap drept momentul 0 al acestei culturi din care, pe lângă muzica rap mai fac parte și graffiti-ul, emceeing-ul (rapping-ul), DJ-ingul și b-boyingul (breakdancingul) – cele 4 elemente ale culturii hip-hop.

Personal, cultura și mai ales muzica rap m-a fascinat încă de când eram mică, atât prin versuri, muzică și stil, Dr. Dre fiind unul dintre producătorii și artiștii datorită căruia există (a se citit prin care au fost descoperiți) mai mulți artiști pe care îi ascult și azi, printre care Eminem și Kendrick Lamar, cât și prin atitudine.

Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. Dar un documentar? Astăzi, când sărbătorim 50 de ani din momentul în care a avut loc prima petrecere destinată culturii hip-hop, vreau să sărbătorim cu documentare bune și frumoase. Mai ales că zilele astea avem weekend prelungit… 🙂

1. Hip-Hop Evolution (2016 – prezent)

Cel mai imortant din punctul meu de vedere și care arată cel mai bine momentele importante din acești 50 de ani este Hip-Hop Evolution, un documentar pe care am început să-l văd în 2016 (ultimul sezon a apărut în 2020) și pe care și în prezent îl consider drept cel mai explicativ pentru cultură: de la prima petrecere cu muzică rap dată de DJ Kool Herc și sora lui în America, nașterea gangsta rap-ului și artiștii și trupele din diferitele părți (coaste) ale Americii, până la ascensiunea lui Eminem, producătorii care au avut un impact mare asupra rap-ului, printre care și Pharrell și Timbaland și nu numai.

Documentarul „Hip-Hop Evolution” se poate urmări pe Netflix, AICI

Sursa foto

2. The Defiant Ones (2017)

Un alt serial tip documentar important pentru cultura hip-hop este „The Defiant Ones”, pe care l-am văzut pentru prima dată în 2017 și care prezintă povestea lui Dr. Dre, unul dintre cei mai importanți producători și artiști de rap din lume (și aș mai adăuga și iubitor de Air Force 1-uri, pe alb, hehe) și cum, alături de Jimmy Iovine a ajuns să vândă brandul Beats către Apple cu 3 miliarde de dolari. Inclusiv despre cum era să nu se mai întâmple „tranzacția” 🙂 Gata, nu mai dau spoilers!

The Defiant Ones se poate urmări pe Amazon Prime, AICI

Sursă foto

3. Straight Outta Compton (2015)

Continuăm cu Dr. Dre, de data asta alături de MC Ren, Eazy-E, DJ Yella și Ice Cube, cu alte cuvinte. trupa N.W.A.: cum au ajuns în această formulă de 5, cum au început să facă muzică, peripețiile prin care au trecut și impactul pe care (încă) îl au.

Straight Outta Compton se poate urmări pe Amazon Prime, AICI

Sursă foto

4. Unsolved (2018)

Pe Coasta cealaltă, de Est, The Notorious B.I.G., Biggie Smalls sau Biggie, mai simplu își scria și el propria poveste, rămânând până în ziua de atăzi unul dintre cei mai importanți artiști ai muzicii rap. Alături de rivalul său, Tupac. Despre ei și cazurile morților celor doi, care nici până în ziua de astăzi nu au fost elucidate (deși tot apar articole în ultima vreme cum că s-ar mișca iar lucrurile) de văzut mai multe în „Unsolved”:

Unsolved se poate urmări pe Netflix, AICI

Sursă foto

5. Time is Illmatic (2014)

Un alt beef important pentru cultură a avut loc între Jay-Z și Nas, cel din urmă menționat fiind următorul artist despre al cărui documentar am vrut neapărat să scriu. „Illmatic” este totodată și numele unuia dintre albumele lui Nas, cunoscut în prezent drept unul dintre cele importante pentru muzica rap:

Time is Illmatic se poate urmări pe Amazon, AICI

Sursă foto

6. Rapture (2018)

Următorul este „Rapture”, serie ce prezintă impactul hip-hop-ului la nivelul culturii globale. Printre artiștii prezenți se numără și Nas, T.I., G-Eazy și Rapsody, una dintre cele mai bune artiste rap pe care le-am ascultat până-n prezent.

Rapture se poate urmări pe Netflix, AICI

Sursă foto

7. 8 Mile (2002)

Nu puteam să nu menționez „8 Mile”, unul dintre filmele emblematice ale culturii hip-hop, cu Eminem, cel mai de succes artist rap care nu este de culoare, despre începuturi în această industrie și piedicile pe care le-a întâmpinat. De văzut (sau revăzut, sper)! Neapărat!

8 Mile se poate urmări pe Netflix, AICI

Sursă foto

8. jeen-yuhs (2022)

jeen-yuhs, documentarul din 3 părți cu și despre Kanye West este printre ultimele documentare pe care le-am văzut despre un artist rap, însă ce face acest documentar interesant, pe lângă faptul că te ajută să observi cele mai importante momente din viața lui Kanye, este prezentat de Coodie, unul dintre primii oameni care a fost alături de Kanye în cariera sa și care a documentat mare parte din viața lui (abia aștept să vezi momentul în care face cunoștință cu Jay-Z, un moment cu însemnătate, mai ales că acum știm câte piese bune au făcut împreună).

jeen-yuhs se poate urmări pe Netflix, AICI

Sursă foto

9. Look Mom I Can Fly (2019)

Lansat în 2019, documentarul „Look Mom I Can Fly” cu și despre Travis Scott, unul dintre artiștii pentru care Kanye West a fost mentor și, totodată, unul dintre cei mai iubiți (și controversați) rapperi din ultimii ani. Documentarul prezintă călătoria lui din underground, până la lansarea album său din 2018, „Astroworld.

Look Mom I Can Fly se poate urmări pe Netflix, AICI

Sursă foto

10. Step Up (2006) & Step Up 2: The Streets (2008)

Printre cele mai de succes filme unde muzica și dansul s-au îmbinat perfect se numără și Step-Up și Step Up 2, care au adus în fața publicului și unele dintre cele mai cunoscute piese de rap și r&b din acele momente (și piese pe care mi le aduc bine aminte și acum, datorită faptului că atunci muzica se lansa ceva mai greu față de astăzi când avem acces la serviciile de streaming: prin casele de discuri care alegeau ce anume și când să lanseze).

Step Up se poate urmări pe HBO Max AICI, iar Step Up 2 se poate urmări pe HBO Max AICI

Sursă foto