LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Cu ce înlocuim plasticul în 2022 (exemple practice)

Cu ce înlocuim plasticul, exemple practice

Plasticul e peste tot – pe fundul mărilor și oceanelor, pe malurile râurilor, în inima munților, în stomacul animalelor, în hrana noastră zilnică și în aerul pe care îl respirăm. A început să fie produs în cantități industriale acum 70 de ani și a devenit, în timp, simbolul societăților de consum și una dintre cele mai grave amenințări la sănătatea planetei.
Greenpeace România, 2020

Dacă ai mai intrat la mine pe blog, căutând ceva sau din întâmplare, știi că, în cea mai mare parte, scriu articole legate de muzică.

Însă, de data asta, abordez un altfel de subiect, unul care ne impactează în mod direct, zilnic: problema plasticului și efectele lui nefaste asupra planetei. Și pentru că zilnic încerc să găsesc și caut constant soluții pentru a elimita plasticul din viața mea, mi-am dorit să scriu acest articol.

După cum spune și titlul articolului… cu ce înlocuim plasticul?

Încep să apară din ce în ce mai multe alternative și chiar nu cu mult mai scumpe (cel puțin nu toate) față de ce știam noi deja, pentru produsele din/care conțin plastic.

Și pentru că am tot căutat și mă uit constant după noi alternative sustenabile, îți prezint și câteva exemple.

1. Înlocuiește sticla de apă din plastic cu una din inox:

IKEA a pus la vânzare, chiar de curând, sticla asta de apă din inox, la 0.5 l (20 lei), practic alternativa perfectă pentru sticlele de apă la 0.5 l pe care le-am tot folosit de-a lungul timpului. Mi-am cumpărat-o și eu, pentru acasă și pentru birou și este super eficientă, pentru că nu este grea, poate fi transportată ușor și ține mult mai mult decât una din plastic.

2. Înlocuiește recipientele și tacâmurile din plastic (pentru atunci când mănânci la birou/în oraș) cu unele din sticlă, lemn sau chiar plante:

Caserolele din sticlă termoizolantă sunt o alternativă foarte bună pentru recipientele de plastic pentru hrană (le găsești în IKEA, Dedeman, la KitchenShop și nu numai).

În ceea ce mă privește, printre cele mai recente descoperiri se numără Biodeck: ei au tacâmuri făcute din plante (sunt o alternativă super bună chiar și pentru restaurantele care fac delivery). Produsele Biodeck se găsesc deja în Auchan, Kaufland, Penny (găsești pe site-ul lor lista completă).

3. Înlocuiește plasele de cumpărături din plastic cu unele din pânză:

În funcție de mărimea lor, plasele de pânză te pot ajuta să iei mult mai multe cumpărături. Totodată țin și mai mult decât cele din plastic. Am observat că din ce în ce mai multe magazine oferă și opțiunea unei plase din pânză. LIDL și Kaufland sunt doar câteva exemple. Iar dacă vrei unele care să și atragă atenția celor din jur, Atelierul de Pânză are multe modele simpatice! 😀

4. Înlocuiește periuța de dinți din plastic cu una din bambus:

Au început să apară diferite alternative la plastic și pentru îngrijire, iar periuțele de dinți nu lipsesc! Cele din bambus sunt ușoare în greutate și ușor de folosit. În mod normal, din ce-am găsit până în prezent, una este cam 20 lei. Dar am găsit deja și o alternativă: Farmacia Tei, unde de obicei o periuță este în jur de 10 lei.

Până acum am testat-o pe cea de la AsensEco și pe cea de la The Humble Co. și le folosesc și acum pe cele de la Humble. Pe site-ul thehumble.co sunt toate produsele lor, de la periuțe de dinți până la pastă de dinți, etui pentru periuța de dinți și gumă de mestecat. Din România se mai pot cumpăra și din magazinele DM și de pe BeWellStore de aici.

Periuțe de dinți din bambus se mai găsesc și la JYSK, la doar 7,50 lei, detalii aici, iar uneori mai aduce și Lidl (la prețul de doar 5 lei). Periuța din bambus are și un site dedicat în România.

Putem înlocui și:

pungile pentru diferite fructe, legume și nu numai cu săculeți din bumbac (exemple aici și aici)
paiele din plastic cu paie din inox, hârtie și/sau bambus (exemple aici și aici)
paharul pentru cafea din plastic cu o cană din sticlă (exemplu)
sticlele de suc din plastic cu sucul ambalat în cutie de carton (exemplu)
suportul pentru uscarea vaselor din plastic cu unul din bambus (exemplu)
savoniera din plastic cu una din lemn (exemplu)
– pahar pentru periuța de dinți din ceramică (exemple aici și aici)
– diverse articole pentru baie din lemn, sticlă, gresie și nu numai (exemple aici și aici)
aparatul de ras din plastic cu unul din inox (exemplu)
– peria de păr cu una din bambus (exemplu)
cosmeticele cu ambalaj din plastic cu unele în variantă solidă: deodorante, șampoane etc. (exemple aici și aici)
săpunul lichid care are ambalaj din plastic cu cel solid (exemplu)
ghivecele și suporturile penru plante din plastic cu cele din ceramică (exemple aici și aici)
Și lista poate continua.

În România există chiar și magazine dedicate vieții fără plastic: primul magazin Zero Waste din București, de pe Strada Buzești nr. 20, Naked Shop din Sibiu care vinde atât online cât și offline, Ecoptimist din Cluj-Napoca (vinde de asemena atât offline cât și online), ONO-despachetărie din Oradea, zerowasteliving.ro și esen9, iar acestea sunt doar câteva.

Concluzia

Putem înlocui plasticul! Devine din ce în ce mai ușor. Trebuie doar să vrem să înlocuim plasticul, pentru că de la noi începe schimbarea. Nu mai folosesc eu plastic, nu mai folosești nici tu și uite așa vom ajunge să nu mai folosim deloc plastic (voi actualiza acest articol pe măsură ce voi descoperi noi alternative pentru plastic)!

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!