LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Tu cât de mult stai cu ochii în ecranul telefonului?

Primul lucru pe care-l faci dimineața este să te uiți la ecranul telefonului, la fel cum ultimul lucru pe care-l faci înainte să adormi este să stai din nou cu ochii în telefon? Dacă răspunsul este da, atunci să știi că nu ești singura persoană! Asta nu înseamnă totuși că așa ar trebui să facem. Nici pe departe, iar pentru asta există soluții.

Prima carte pe care am citit-o în 2019 se referă exact la ce-am simțit în ultimii ani, mai exact anxietatea pe care o aveam când tot intram și vedeam cine ce mai postează pe Facebook, nevoia pe care o simțeam de a verifica ce mai fac cunoștințele mele din online după ce nu mai intram de minute/ore bune pe Facebook (asta deși știam că nu prea avea ce să se schimbe de când nu mai intrasem ultima dată), dar și plictiseala pe care o simțeam și doza de bucurie pe care creierul meu credea că mi-o iau dacă intru iar online.

Nu am calculat niciodată câte ore am pierdut pe an, cel mai probabil din teamă, pentru că sigur puteam să fac ceva mai bun cu orele respective, dar mi-am dat seama, citind la începutul anului 2019 cartea „Deep Work” scrisă de către Cal Newport, că am „simptomele” unei persoane atrase de social media. Eram conștientă de asta, dar n-am pus mare preț, pentru că nu credeam că mă afectează atât de rău.

Nevoia de a tot intra online este creată de marile companii de tehnologie (vezi Facebook și Instagram, Twitter și nu numai) pentru a ne convinge să folosim produsele lor cât mai mult timp și, în tot acest timp, a le oferi atenția noastră, pentru ca ele s-o „vândă” mai departe către companiile de publicitate cu scopul de a scoate profit (nu-i de mirare că Facebook a făcut atâția bani în ultimul timp, nu?).

La finalul aceluiași an, am pus mâna și pe cea mai nouă carte a aceluiași autor, care vorbește tot despre tehnologie, dar spre deosebire de „Deep work” care ne ajută să ne concentrăm mai bine pentru a fi mai productivi la locul de muncă, „Minimalism Digital” este despre timpul nostru liber, pe care am ajuns să-l petrecem tot mai mult online. Mi-aș fi dorit să citesc pentru prima dată cărțile invers, asta pentru că totul începe de la noi. Dacă în timpul liber știi cum să te organizezi în așa fel încât să stai online, dar spre folosul tău (și într-un timp chiar mai scurt), pentru a face sau a învăța lucruri, atunci va fi și mai simplu la locul de muncă.

La începutul articolului spuneam că există soluții pentru adicția asta a „ecranelor” (fie de telefon, de tabletă, laptop sau orice altceva). În ultimii ani (să tot fie vreo 3) am experimentat tot felul de variante, asta pentru că nici nu voiam să trec în extrema cealaltă și să-mi șterg conturile. Pot face în schimb ajustări.

În carte, autorul prezintă filosofia sa privind utilizarea tehnlogiei, pe care o numește minimalism digital, în ideea că mai puțin timp petrecut online poate fi chiar mai bun, filosofie care se aplică doar dacă ne stabilim un anumit program în care să intrăm online.

Un program pe care-l adopți în funcție de propriile nevoi, pentru a intra fie doar de pe desktop dimineața și seara, o dată la cel puțin 3 zile sau doar în weekend, fie prin plimbări lungi făcute fără telefon sau chiar ștergerea rețelelor sociale de pe mobil (pentru a intra doar de pe laptop). Acestea sunt doar câteva dintre metodele prezentate în carte și pe care le-am încercat inclusiv eu (și chiar funcționează, altfel nu scriam despre 😛 ).

Cea mai recentă victorie (dacă pot să-i spun așa) pentru mine a fost fix în vacanța de iarnă (ultima săptămână din 2019 + prima săptămână din 2020), după ce-am terminat cartea. Am început să pun în aplicare și mai bine diverse soluții prezentate în carte (acum că știam că sunt aplicate și de alții, nu mi-au venit ideile numai mie :)) ) și mi-am șters aplicațiile de social media de pe telefon, iar acum intru de pe laptop (aveam Instagram, LinkedIn, Twitter și Messenger – pe Facebook intru mereu din browser, niciodată nu mi-am instalat aplicația). Asta nu înseamnă că nu le voi mai instala niciodată, dar pe moment chiar intru mai rar și mă simt bine așa (până voi învăța să mă stăpânesc, să las aplicațiile pe telefon și să intru doar în anumite momente, stabilite înainte de mine).

Rezolvarea problemei cu adicția noastră pentru noile tehnologii este un proces continuu, care trebuie permanent schimbat pentru a fi îmbunătățit în așa fel încât să ajungem la punctul în care să ne ajute să nu mai intrăm noi oricând simțim nevoia de a da „scroll și like”, ci atunci când considerăm noi. Iar cărțile prezentate în articol fac asta foarte bine.

Am vrut să scriu articolul pentru că știu că nu sunt singura care încearcă să scape de presiunea venită din partea mediului online, presiune care chiar a fost inclusă la stadiul de adicție în secolul nostru, când, spune autorul în cea mai recentă carte, mai multe studii au dezvăluit că este la fel precum adicția în cazul alcoolului și a drogurilor.

Așadar există soluții, ele trebuie să fie doar puse în aplicare.

Și pentru că tot am recomandat-o, iată și câteva link-uri pentru a cumpăra „Minimalism Digital” de Cal Newport (click pe fiecare în parte și ajungi direct pe site):
site-ul editurii Publica (editura care a publicat varianta în română);
Books-Express (varianta în engleză);
Elefant.ro (engleză / română);
Cărturești (engleză / română).

Tags: , , , , , , , , , , , ,