Oricine poate urca muzică pe internet? Da, ORICINE
Zilele astea au apărut pe Spotify așa-zise albume noi semnate Kanye West și Travis Scott, care sunt de fapt nelansate, cu melodii care au apărut sub alte conturi decât cele oficiale ale artiștilor: KANYE DROP YOUR ALBUMS (care a dispărut deja de pe platformă) și RAGER UNIVERSE (care cel mai probabil o să dispară în curând).
Screenshot făcut de mine pe 9 octombrie, înainte să dispară profilul de pe Spotify (a se vedea că persoana în cauză și-a făcut și contul „Verified” 🙂 :
Screenshot făcut de mine pe 14 octombrie:
Treaba stă în felul următor: de la amândoi artiștii se așteaptă muzică nouă, așa că diferiți useri (probabil chiar fani de-ai lor) s-au hotărât să urce aceste așa-zise albume.
Cum s-a putut face asta?
Pe serviciile de streaming audio (despre care am detaliat aici) se poate urca muzică prin:
1. intermediul caselor de discuri (în cazul artiștilor semnați)
2. intermediul platformelor de genul CD Baby și TuneCore, care fix cu asta se ocupă, mai exact cu distribuția digitală (în cazul artiștilor independenți/nesemnați).
Este puțin mai dificil decât pe YouTube (unde oricine poate urca orice melodie, până oamenii în cauză sunt prinși de artiști/case de discuri și le sunt date jos sau monetizate melodiile încărcate), dar asta nu înseamnă că nu poate folosi oricine platformele CD Baby și TuneCore. Ăsta este și motivul pentru care au apărut albumele fake „semnate” Kanye West și Travis Scott.
Cum se poate rezolva situația asta?
Spotify, cel mai mare serviciu de streaming, dar și restul, ar trebui să găsească o soluție prin care să reducă posibilitatea diverșilor oameni care plătesc abonament la CD Baby sau alt serviciu asemănător pentru a putea urca melodii care nu le aparțin, mai ales în cazul artiștilor mari. Pe plan internațional au început să apară plângeri făcute de artiști/producători legate de problema asta, dar momentan n-a apărut vreo soluție.
Detalii despre albumul nelansat al lui Kanye West aici, iar despre cel al lui Travis Scott aici.