„Bohemian Rhapsody” este cel mai impresionant film al anului
Eu nu sunt în măsură să spun care este cel mai bun film al anului, dar cu siguranță pot să susțin sus și tare că „Bohemian Rhapsody” este cel mai impresionant film al anului!
Povestea din spatele lui este una pe cât de simplă, pentru că prezintă istoria unei trupe, pe atât de fascinantă, pentru că este vorba despre Queen. Prezintă istoria trupei Queen, dar ne-o prezintă ca și cum noi am fi fost cei care am stat aproape de Freddie Mercury tot timpul. Și e extraordinar!
Este exact cum subliniază și actorii într-o secvență din film: viața unei trupe înseamnă, în mare parte, „album, turneu, album, turneu”. Dar prin „Bohemian Rhapsody” am avut șansa de a sta aproape de Freddie, de Brian May, John Deacon și Roger Taylor în cele mai importante momente: când semnează cu EMI, când încep să prindă contur o parte din piesele nemuritoare ale trupei, când trupa merge în turnee prin lume, iar toate astea încep și se termină cu secvențe din concertul Live Aid de pe Wembley Stadium, care a fost de-o anvergură impresionantă.
Este emoționant să vezi cum piese precum „Bohemian Rhapsody”, „We Will Rock You” și „Another One Bites the Dust” prind viață și le poți auzi chiar de când erau la stadiul de idee. Și cred că ăsta ar trebui să fie principalul motiv pentru care trebuie să vezi neapărat „Bohemian Rhapsody” cel puțin o dată la cinema. O să te trezești că știi chiar din prima secundă ce piesă urmează și-o să începi s-o fredonezi instant…
Povestea Queen nu este departe de a altor artiști sau trupe internaționale, pentru că, la fel ca la mulți alții, au fost momente în care nu a crezut în drumul pe care vrea să-l urmeze nici măcar casa de discuri. Mi-au rămas în cap reacțiile primite de trupă în cadrul ședinței de la EMI prezente în film, când trupa a venit și a prezentat varianta pe care o știm și noi acum, de 6 minute, a unicei piese „Bohemian Rhapsody”: „Are mai mult de 3 minute, cât e standardul pentru radio, deci nu va intra!”.
Și aici vorbim de trupă în momentul în care deja arătase întregii lumi ce poate, nu era la început. Iar asta s-a întâmplat pentru că Freddie a fost un geniu, întotdeauna a știut cum trebuie să sune o piesă și ce voia de la ea, iar alături de colegii săi făceau muzică pentru oameni. Iar casele de discuri sunt în primul rând niște business-uri, la fel cum sunt și radiourile. Și trebuie să fie mereu pe profit…
Mi-am adus aminte cum în „The Defiant Ones”, lungmetrajul muzical despre Dr. Dre și Jimmy Iovine, Dr. Dre a trecut pe la toate casele de discuri cu emblematicul „The Chronic”, primul lui album solo, și a tot fost refuzat. Lucrurile s-au schimbat în cazul lui abia după ce l-a cunoscut pe Jimmy, care l-a semnat la Interscope.
De asemenea, mi-am reamintit și de Avicii, într-un caz asemănător, pentru că, la fel ca Freddie, a avut în jurul lui și oameni care au vrut doar să profite de el, iar amândoi au ajuns prin a sfârși tragic. Dar ne-au lăsat ceva ce va rămâne pe vecie: muzica lor.
Filmul „Bohemian Rhapsody” este o capodoperă pentru cei pasionați de muzică, de istoria uneia dintre cele mai influente trupe din istorie, iar pentru mine Queen a fost, este și-o să rămână cea mai bună trupă din lume!
Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!