LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Lupta e a celor care schimbă: Kendrick Lamar și Taylor Swift @ Grammy

Premiul ”Album of the year” a fost și este cel mai important din cadrul decernării premiilor Grammy, ajunse în acest an la ediția cu numărul 58 (și care au loc azi, pe 15 februarie).

Deși secțiunea are cinci nominalizări, bătălia se dă cu siguranță între Taylor Swift și Kendrick Lamar, care au scos cele mai puternice materiale din ultima perioadă (asta pentru că ”1989” a fost lansat în luna martie a anului 2014, iar ”To Pimp A Butterfly” în luna martie a anului 2015). Dar hai s-o luăm pe porțiuni.

GrammyKendrickTaylor

Lirică și mesaj transmis
Taylor Swift mereu mi-a lăsat impresia de fată cuminte, dar care contrar așteptărilor a fost cu destui tipi cât să scrie numeroase piese. M-a surprins însă cu albumul ”1989”, mai ales prin prisma buzz-ului pe care l-a creat, deși subiectele sunt oarecum comune stilului ei.

Cu influențe de jazz și funk, albumul ”To Pimp A Butterfly” de la Kendrick Lamar este unul puternic, care prezintă teme actuale, arzătoare la nivel global, cum ar fi insecuritatea și discriminarea rasială, dar care a și sosit în momentul oportun, deoarece Statele Unite ale Americii încă se confruntă, din păcate, cu grave problemele rasiale…

Vânzări
Music is business. Pentru că altfel, cel mai probabil, n-am mai vorbi de industrie muzicală. Iar la capitolul ăsta, Taylor este câștigătoarea, cu vânzări care depășesc 3 milioane de exemplare în 2014, dar și cu discul de platină câștigat de 5 ori doar în Statele Unite ale Americii.

Kendrick stă ceva mai slab în zona asta, cu vânzări de 797,000 de exemplare, conform Nielsen Music.

Nominalizări
Ce e de reținut aici este că în această ediție Kendrick Lamar a ajuns la performanța de a avea 11 nominalizări, cele mai multe din istorie (exceptându-l pe Michael Jackson, care în anul 1984 a avut 12 nominalizări pentru ”Thriller”), dar și cele mai numeroase din 2016.

La rândul ei, Taylor Swift are 7 nominalizări, fiind pe locul doi în secțiunea asta.

Cele mai multe nominalizări (4) le are piesa ”Alright”, co-produsă de Pharrell Williams:

Single-driven artists vs. album artists
Hip-hop-ul rămâne pe baricade fiind cam principalul gen muzical în care predomină materialele lansate în format fizic (chiar și în România), în care fiecare piesă este o parte din puzzle-ul care urmează să fie descoperit de ascultător după ce cumpără albumul.

La nivel global încă se scot albume (2016 deja a intrat în forță, cu albume de la Sia, Rihanna, Kanye West și un anunțat material de la Beyonce), însă dacă e să ne raportăm la mulțime, single-urile sunt cele mai potrivite, deoarece ele aduc succes (chiar dacă uneori e de scurtă durată).

Ținând cont și de faptul că vânzările albumelor fizice scad de la an la an, materialul scos trebuie să fie unul reușit și bine împachetat.

Taylor Swift a folosit ambele metode, ea lansând ”1989” la care a scos câteva videoclipuri pentru piese devenite hit-uri.

Concluzia?
Lupta e a celor care schimbă, iar indiferent de cine câștigă, Taylor Swift și Kendrick Lamar intră în istorie pentru ceea ce au realizat, mai ales că niciunul nu are peste 30 de ani.

Personal, deși am tot ascultat-o pe Taylor în ultimele luni cu ”1989”, tot Kendrick consider că transmite mai mult. 🙂
De la discuția condusă de Dr. Dre pe prima piesă de pe ”To Pimp A Butterfly”, la melodia ”Alright” devenită deja imn pentru mișcarea ”Black Lives Matter” și în cele din urmă la interviul cu unul dintre cei mai emblematici artiști din hip-hop și o sursă de inspirație pentru K. Lamar, Tupac, albumul lui Kendrick Lamar influențează și va influența mase și peste ani.

În 2014 același Kendrick Lamar a fost prezent la premii cu 7 nominalizări, plecând însă fără vreun premiu (nu mai insist legat de interminabilele discuții legate de el și Macklemore).
Ar fi o reușită în hip-hop ca premiul pentru albumul anului să ajungă la Kendrick, dat fiind faptul că acest premiu a mai ajuns doar de două ori la un artist din zona asta: Lauryn Hill și Outkast.

Sursa foto: www.infomusic.ro

 

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!

Tags: , , , , , , , , , , , ,