LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Recenzie: DOC și Motzu în HD (album)

”Muzica a fost primul film în care am jucat bine…”
Așa începe cel de-al treilea material solo semnat DOC, realizat alături de Motzu, lansat prin intermediul Facem Records, HaHaHa Production și nu în cele din urmă, CAT Music.

Prima piesă, la fel ca întreg albumul, ne oferă cheia de la ușa care deschide sufletul artistului DOC, care a evoluat văzând cu ochiul liber și, pentru care muzica înseamnă totul.
”Primul film” ne oferă o incursiune în filmul vieții lui DOC, care a muncit ani buni în cazino cu speranța că într-o bună zi va putea trăi din muzică, drum pe care nu l-au îndrumat bunicii săi, așadar cei care l-au crescut, ci pe care l-a simțit dintotdeauna aproape. Iar acum, peste ani buni, iată că este un om implinit, unul dintre românii care poate spune să face ceea ce îi place, face totul din pasiune.

Și cum multora ne place să ne reamintim și să trăim stări prin prisma melodiilor, așa și DOC, ne prezintă prima piesă ca pe un intro al unui album ce are ca țintă sufletul, plan al său și al lui Motzu.

A doua piesă se numește ”Ochiu’ Dracului” și face trecerea de la speranța creată pentru îndeplinirea visurilor noastre, spre grijile cu care ne confruntăm zilnic, banii fiind cei care ne fac să ne trezim matinal și să străbatem ”Capitala în căutare de capital”, așa cum zice însuși Vlad Dobrescu pe piesa cu numărul 9, ”Bula Mea”.
”Poți câștiga mereu, dar acea stare mentală o atingi atât de greu”. 🙂

”Pierdut Buletin” este piesa cu numărul 3, în colaborare cu Smiley, care beneficiază și de videoclip. Povestea este ilustrată perfect în clip (regizat de Ionuț Trandafir, având un scenariu scris de Hypno):

Fiecare încearcă să se ia după trendurile actuale și brandurile mari, asta ca să fie la modă, să poată fi acceptat de societate, astfel că ne pierdem în detalii, în influențe și uităm să ne descoperim pe noi înșine, să vedem la ce suntem NOI buni, ce putem să facem pentru sine și cei din jur.

Altă piesă care se bucură de videoclip este ”Doc Quijote”, o piesă puternică, despre actuala societate, în care mulți se pierd în detalii și nu fac nimic, însă preferă să-și piardă timpul… online:

”Ce Vezi Când Închizi Ochii” este următoarea piesă de pe album, una din piesele care-mi place mult, în colaborare cu Deliric și Vlad Dobrescu.
Trebuie să faci ceva pentru ceea ce ești în fiecare zi, câte puțin, să vrei să devii mai mult decât vrea societatea, care de fapt ne vrea pe toți la fel, cu teamă să evoluezi. Chiar, ”Tu ce vezi când închizi ochii?”.

Apoi ”Ștaif”, piesa aia nebună cu Killa Fonic (membru Șatra B.E.N.Z.) și Criss Blaziny, direct din Constangeles. Mi-a atras atenția prima strofă de pe piesă, respectiv cea a lui DOC: ”Ștaif de artist real, fac ce-mi place nu ce merge”.
Și așa e, pentru că dacă ai ascultat și materialele vechi, o să vezi că și cu label-uri (mă refer și la casa de discuri, nu doar la cele independente) în spate, albumul sună fix cum vor DOC și Motzu să sune. Și sună bine, bine!

”Avion” e piesa cu numărul 7, despre… vicii. Următoarea piesă, ”Julieta”, chiar e din alt film: unul de dragoste, care aduce un plus de strălucire prin vocea de pe refren a lui Feli. O colaborare perfectă, pentru o piesă care te prinde de la prima redare.

Am ajuns la ”Bula Mea”, piesa despre care spuneam și acum câteva minute, în colaborare tot cu Deliric și Vlad Dobrescu. Cu un beat, un pix și-o foaie DOC intră-n lumea lui, una în care ne regăsim și noi, ascultătorii lui:

Urmează skit-ul ”Curvăsăraie”, apoi ”Bpfbp” (Bănci, pariuri, farmacii, biserici, păcănele) care ar putea descrie perfect România din ziua de astăzi, în care din păcate avem bănci și farmacii una lângă alta…
Urmează remixul făcut pentru deja cunoscuta piesă ”Ceai” (care apare pe penultimul album al lui DOC, ”Lucrare de control”), în colaborare cu What’s Up.

Spre finalul albumului avem piesa ”Mamashi Tata”, care are o concluzie perfect aplicabilă: ”Orice copil se pierde-n tehnologie dacă-l lași”. ”Opulența” este despre faptul că albumul ar trebui să fie unul serios (DOC pe piesa asta se joacă într-un mod haios cu cuvintele) și prinde exact discuția amuzantă dintre Motzu și DOC.

Continuarea este reprezentată de ”Dominația”, în care DOC ne oferă o privire de ansamblu asupra ultimilor 5 ani din viața lui, în care muzica a fost nelipsită, produsul fiind pe foi: 3 albume, plus două mixtape-uri la activ.

A treia piesă, dar de la finalul albumului, este ”Din Dragoste”, în colaborare cu Exile. ”Băiat Bun, Băiat Rău” este un featuring cu Ana Maria Alexie, o piesă cu și despre dragoste, pe care sigur o știați dinainte să apară albumul. La fel ca multe alte track-uri de pe ”HD” și asta m-a prins din prima, făcându-mă să o țin mult pe repeat.

Întregul album fiind format din filme, cum însuși lui DOC îi place să spună, se termină cu ”Ultimul film”, care trece de problemele societății și ale fiecăruia dintre noi și se întoarce la… muzică.

Cu acorduri de chitară, albumul se termină excepțional. DOC menționează că de fapt nu există niciodată ultimul film, ci că totul are o continuitate. Și așa e, pentru că muzica ne va teleporta întotdeauna printre momente petrecute în viața noatră, cu stări de bucurie și tristețe.

#DOCsiMotzuinHD 🙂

A photo posted by Livia Iuşan (@liviaiusan) on

Albumul poate fi ascultat pe Zonga. | Am mai scris despre material și AICI.

 

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!

Tags: , , , , ,