LIVIA IUȘAN.RO

Albumele nu se mai cumpără. Colecţionează-le!

Dacă e să o luăm logic, nu trebuie să mai cumperi CD-uri (cu accent pe trebuie). Ai muzică peste tot: la radio şi TV, pe telefon, tabletă şi televizor prin YouTube, dar şi prin servicii de streaming. Poţi să-ţi selectezi exact albumele pe care vrei acum să le asculţi, alese după stare, necesitate, chiar şi după concertul de diseară. Pe de altă parte, toate au fost create cu un scop: satisfacerea nevoile consumatorilor. Aici intră şi albumele.

De multe ori în istorie s-a discutat despre moartea industriei muzicale, despre moartea casetei, a vinyl-ului, a CD-urilor, iar asta pentru că urma să aibă loc o schimbare. De exemplu, cu doar 3 ani înainte să fie lansat iPod-ul de către Apple (2001), pirateria muzicii făcută pe internet prin utilizarea mp3-urilor era la mare căutare.
Cam aşa e şi acum. Avem servicii de streaming care au cam tăiat din bucata dedicată vânzărilor fizice din muzică, dar asta nu înseamnă că… au murit sau că nu se mai cumpără.

Din contră, au apărut colecţionarii, iar artiştii se întrec în metode care mai de care mai creative de a vinde CD-uri. Citeam lunile trecute despre Japonia, una dintre puţinele ţări în care încă se mai cumpără albume fizice (ei sunt şi inventatorii formatului CD) în cantităţi destul de mari: artiştii de top îi provoacă pe fani să cumpere cât mai multe CD-uri pentru a câştiga bilete la concertele lor.

Un alt exemplu recent este legat de Jay Rock, cel mai vechi artist semnat de TDE (Top Dawg Entertainment), casa de discuri independentă din California unde sunt semnaţi şi Kendrick Lamar, ScHoolboy Q (care e din Germania), Ab-Soul, Black Hippy, Isaiah Rashad şi SZA.
Pentru a se anunţa data de lansare a noului album, trebuie să se facă un anumit număr de precomenzi al materialului (strategie adoptată de însuşi fondatorul label-ului, Anthony „Top Dawg” Tiffith).

CD(Poza îi aparţine lui Bogdan Nicolai, un vechi şi înrăit colecţionar de albume, pe care sper să-l ajung în curând; are sute de albume.)

Dacă pentru albumele din străinătate sunt destule magazine de unde poţi comanda online, când vine vorba de cele româneşti, este puţin mai complicat, mai ales dacă sunt albume româneşti, vechi. Asta fiindcă nu prea se mai vând, iar în afară de perioada lansării, nu au mai fost puse de atunci, din nou, şi pe suport CD (implică anumite costuri care nu se aplică şi la albumele digitale).

Câteva magazine online din România de unde îţi poţi cumpăra albume în format fizic:
Niche Records
GetMusic
Cărtureşti
Diverta
Librărie.net
MusicBox
eMAG
Elefant.ro
Altex
Media Galaxy

Viitorul le aparţine artiştilor care ştiu să-şi vândă muzica într-un mod cât de poate de original, iar prin asta mă refer mai ales la creativitate. Cât despre albume, ele au început să devină obiecte din ce în ce mai preţioase, nelipsite de pe rafturile adevăraţilor fani ai artiştilor, colecţionari de suvenituri şi momente.

 

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!

Tags: , , , , , , ,

6 comments

  • Chiar vorbeam cu un prieten acum o lună că acum niște ani așteptam concertul de lansare să ne achiziționăm albumul. Acum totul este la un click distanță, apare albumul pe Google Play sau Itunes și în 3 minute îl ai.. E și bine, dar și rău, în sensul în care și eu eram un mic colecționar înainte, dar acum s-a pierdut din spiritul de a avea enșpe mii de CD-uri acasă..

  • Si eu colectionez CD-uri si LP-uri (vinyl-uri) ale formatiei mele preferate, in primul rand din respect pentru artistul in sine. Simt ca e o datorie morala ca fan fata de artistul pe care il admir. In al doilea rand, atunci cand deschid carcasa CD-ului si frunzaresc booklet-ul simt o legatura directa intre mine si artist. In al treilea rand, calitatea audio este incomparabila cu formatul comprimat mp3 care pierde din subtitlitatile experientei muzicale. In cele din urma, atunci cand sustii ca esti fanul unui artist, parerea mea, este ca cel mai elocvent mod de a arata fix asta, este sa iti prezinti colectia de CD-uri / Vinyl-uri. Sa vada cei din jur ca intr-adevar iti sustii idolul. Sa vada raftul plin de CD-uri. In afara de asta, unii artisti beneficiaza de CD-uri promotionale care nu sunt spre vanzare, deci in editii foarte limitate si prohibitive ca si pret, atunci cand le gasesti pe ebay. Atunci cand pui mana efectiv pe un astfel de CD care a fost scos doar intr-un numar de 30 bucati worldwide…faptul ca il ai in mana ta este un sentiment de nedescris pentru un meloman, pentru un colectionar asa cum sunt si eu. Respect pt. cei care cumpara muzica in format fizic.

    • Foarte frumos ai spus! 😀 Trebuie să susții artistul/artiștii preferat/preferați prin orice mijloc: concerte, CD-uri, streaming etc.

  • Si eu am inceput sa colectionez, realizez ca aceste cd-uri vor deveni mici piese de istorie.

    • Da. Pe unele probabil nici n-o să le mai găsim la vânzare în următorii ani (am tot vâzut treaba asta, cel puțin când vine vorba de albumele românești)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *