LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Anul 2014 pentru radioul românesc (cele mai importante schimbări)

Fie că este vorba de „Driftul De Noapte” de la Radio 21, „Cronica Cârcotaşilor” şi „Partydul Kiss FM” sau de „Alarma ProFM”, toate au fost emisiuni pe care le-am ascultat cu plăcere în anii ce-au trecut, dimineaţa în drum spre şcoală sau seara când mă relaxam.

Îmi plăcea să ascult poveşti spuse de oameni minunaţi sau, pur şi simplu, doar muzică.
Radioul a fost şi este perfect pentru persoanele care mereu sunt în mişcare, fie că este vorba de un drum până la locul de muncă/facultate/supermarket sau poate de o plimbare/alergare prin parc şi aşa mai departe, iar matinalul este cu siguranţă cel mai important moment din programul unui radio într-o zi.

2014 a adus cu el multe modificări în programul matinalelor, dintre care:

* Revenirea lui Andrei Gheorghe la ProFM

Gheorghe si Greeg
Sursa foto

El alături de Greeg prezintă, începând din 15 septembrie, matinalul de la ProFM.

Anterior, Greeg a prezentat alături de Onuc „Alarma ProFM”, după predecesorii Nicolai şi Gicu (Gojira). Cât despre Andrei Gheorghe, el s-a întors la ProFM, asta după ce în 1996 îşi făcea debutul la acelaşi post.

* Mihai Găinuşă şi Codruţ Kegheş la Radio 21

Gainusa si Codrut Keghes radio
Sursa foto

Grila de programe din această toamnă i-a adus şi pe foştii matinali de la Kiss, Găinuşă şi Codruţ, care au început emisia de pe 1 septembrie.
Găinuşă a plecat de la Radio 21 la Kiss FM în 2004.

* Sergiu şi Andrei la Kiss FM

Sergiu si Andrei
Sursa foto

De pe 10 septembrie, stand-up comedienii Sergiu şi Andrei au intrat „on air” la matinalul de pe Kiss FM, în locul lui Găinuşă şi Codruţ.

Cu siguranţă venirea lor a declanşat cea mai mediatizată schimbare din radio, prin videoclipul în care-i parodiau pe artiştii în vogă din România şi care era, de fapt, teaser-ul pentru ce urma. A fost promovat chiar şi de concurenţă (punct ochit, punct lovit, cum s-ar spune). 🙂 Continuarea a avut cu 3,000,000 de vizualizări mai mult pe YouTube.

* Vlad Craioveanu la matinalul Vibe FM

Craioveanu
Sursa foto

De pe 1 septembrie, Vlad prezintă matinalul de la Vibe FM.
Înainte de Vibe, el a fost la Radio 21.

* Dobro la Gold FM

Dobro
Sursa foto

Matinalul lui Dobrovolschi (zis şi Dobro Show) de pe Gold FM a început anul acesta, pe 20 ianuarie. Matinalul este de asemenea transmis şi pe Radio Guerrilla (care şi-a pierdut licenţele), unde Dobro a fost încă de la început.

De asemenea, zilele trecute s-a făcut public faptul că ProFM a fost cumpărat de RCS (sunt tare curioasă de modificările pe care le vor face noii proprietari).

În continuare există limită în ceea ce priveşte playlisturile (un număr redus de piese, repetitive) şi, de asemenea, albume de succes lansate în ultima perioadă care nu au văzut lumina zilei pe radio (cum ar fi ultimul semnat de Beyonce, un adevărat boom – am auzit de câteva ori doar, „Drunk in love” sau „XO”), ca să nu mai zic că hip-hop-ul, cultură care a oferit multe produse bune şi foarte bune în ultima perioadă, este aproape inexistent.
Rămâne de văzut ce ne rezervă anul 2015, însă sper să fie mai bine.

Acum câteva săptămâni v-am spus şi de ce nu va muri radioul, cu un infografic drăguţ inclus. 😀

Voi cum vedeţi aceste schimbări? Ce matinal urmăriţi şi de ce?

UPDATE: Classic Hip-Hop Lifts Radio Station Ratings (via Spin)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,