LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Câteva cuvinte despre Bacalaureatul lui 2013

Am trecut clasa a XII-a. Anul acesta şcolar este ultimul pentru mine ca elev. Septembrie. Ultima vacanţă de vară cu normă întreagă. Am făcut destul de multe lucruri, de la a merge la cele mai tari concerte şi evenimente, la a face diverse cursuri pe diferite şi interesante teme. Urmează ultimul an de liceu. Urmează bacalaureatul.

Sistemul de învăţământ românesc, sistem în care lucrurile se văd (încă) în ceaţă, unde miniştrii se schimbă des, la fel şi regulile propuse de fiecare dintre ei. Am ajuns ca în fiecare an şcolar să nu ştii ce ţi se pregăteşte, ce posibile surprize ţi se pun pe tavă. Aşadar, trebuie indiferent de ce ţi se aşterne, să treci cu bine!
Nici 2013 nu a strălucit în ceea ce priveşte capitolul învăţământ, nici la Evaluările Naţionale (au fost considerate mult prea uşoare, s-au luat multe note maxime) şi nici la Bacalaureat.

La Bacalaureat, deşi subiectele au fost mai uşoare decât cele din anii precedenţi, situaţia a fost aceeaşi: aproximativ doar 50% au fost promovaţi, iar la sesiunea din toamnă, cea care tocmai s-a terminat, mai mult de 60.000 respinşi fiind, încearcă, mai mult sau mai puţin, să termine o şcoală postliceală, să-şi găsească ceva de muncă sau mult mai simplu, să stea în continuare pe banii părinţilor.

Tare curioasă sunt cum va decurge anul ăsta şcolar, ce noi schimbări va avea! De ceva timp mă gândesc ce facultate să urmez, în ce domeniu aş vrea să lucrez. Dar cei care nu iau bacul, ei oare, la ce se gândesc?

Tags: ,