LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Ce facem cu artiștii care își anulează concertele?

Context: zilele acestea, mai exact între 23-25 iunie a avut loc a treia ediție SAGA Festival, unul dintre cele mai mari festivaluri din România și totodată cel mai mare din capitală. Inițial, în cadrul line-up-ului headlinerii erau Lil Nas X pentru prima zi, Elley Duhe pentru a doua zi, iar Wiz Khalifa pentru a treia zi.

De ce spun inițial? Pentru că niciunul dintre cei trei nu a mai ajuns, într-un final: Loreen, câștigătoarea Eurovision a fost anunțată că va ajunge în locul artistei Elley Duhe, cu o săptămână înainte. Ok, bun. M-am bucurat tare să aflu că vine Loreen, însă recunosc, mi-ar fi plăcut s-o văd și pe Elley Duhe, mai ales că este în noul val de artiști internaționali care chiar promite.

Pe 23 iunie, în ziua concertului, SAGA Festival anunță aici că Lil Nas X nu va mai ajunge, dar în schimb vom avea 3 ore de show marca Skrillex.

Surpriza? Pentru că motivul anulării au fost problemele de sănătate ale lui Lil Nas X, imediat cum am aflat vestea am intrat să văd dacă și când a postat pe Social Media și, surpriza a fost că părea că nu are nimic. Ba mai mult, la 2 zile distanță, pe 25 iunie a urcat pe scena Glastonbury Festival din UK, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate evenimente muzicale din Europa. Îl ador pe Skrillex, m-am distrat, însă din nou, mi-ar fi plăcut să vină Lil Nas X, așa cum era anunțat inițial.

Pe 24 iunie am văzut că Wiz Khalifa chiar are ceva probleme de sănătate, așa cum a tot postat pe Twitter. El urma să urce pe scenă pe 25 iunie, în ultima zi de SAGA. Am sperat până-n ultima clipă că poate, poate ajunge, mai ales că e artistul pe care voiam cel mai tare să-l văd, dar a fost anulat și concertul lui, în schimb ne-am distrat de minune cu un show semnat Fisher, DJ-ul australian care a ajuns să fie popular la nivel internațional cu „Losing It”. A fost mega tare dar… n-a fost Wiz.

Artiștii sunt foarte importanți în line-up-ul unui festival de muzică, indiferent de țara în care are loc, iar participanții cumpără bilete pentru că vor să vadă artiștii respectivi. Ăsta-i principalul motiv pentru care inclusiv eu am vrut să vin pentru al doilea an la SAGA. M-am distrat, mi-a plăcut (mai puțin situația de față și cozile, hehe), dar rămâne întrebarea:

Ce facem cu artiștii care își anulează concertele?

Dacă fanii nu ar exista, nu ar fi nici artiștii: muzica lor n-ar avea de cine să fie ascultată, n-ar avea cui să vândă bilete la concerte și nici followers pe Social Media.

Din nou, pot să înțeleg dacă apar schimbări pe ultima sută și artistul nu mai poate ajunge, nu o văd neapărat ca fiind vina organizatorilor (deși în cazul lui Wiz cel puțin, unde am văzut în timp real cum s-au desfășurat lucrurile se putea anunța mai din timp că nu mai poate ajunge), dar tare mi-ar fi plăcut să nu fie oamenii ignorați: n-am văzut nimic postat nici de Lil Nas X, nici de Wiz Khalifa prin care să anunțe că nu mai pot ajunge, măcar un clip transmis către organizatori pentru postarea lui. Mai ales că anul ăsta în România avem și situația cu Sam Smith care la rândul lui nu mai poate ajunge.

Deși ediția de anul ăsta a festivalului SAGA mi-a plăcut mai mult (cu siguranță urmează un articol dedicat) decât cea de anul trecut, mi-am dat seama că anularea concertelor e o situație pe care nu prea am întâlnit-o și care nu e deloc plăcută. Nici pentru mine, nici pentru tine, nici pentru oamenii care și-au luat bilete special pentru artiștii mai sus menționați.

Însă, clauzele mai concrete din contractele încheiate între organizatorii de concerte și echipele artiștilor în ceea ce privește anularea concertelor cu siguranță ar fi de bun augur, clauze care să fie în favoarea organizatorilor, pentru că e foarte probabil să te trezești că nu mai vine un artist, din diverse motive, iar tu ca organizator vei fi nevoit să cauți un înlocuitor, uneori chiar pe ultima sută de metri.

Sursă foto: SAGA Festival