LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Cum a fost la Sziget 2018 + tot ce ar trebui să știi dacă vrei să mergi la festival

Am lăsat ultimul articol de pe blog din 2018 pentru cea mai tare experiență pe care am trăit-o în acest an, mai exact festivalul Sziget din Ungaria.

Voiam să merg de mulți ani, dar mereu am avut o teamă în suflet. Ba legată de faptul că pur și simplu că era cam departe de București, ba ca nu aveam cu cine să merg, ba că nu știam cât m-ar costa și cum m-aș descurca o săptămână acolo (atât ține festivalul)… Iar anul ăsta toate lucrurile au fost spontane (altfel probabil spuneam „pas” și de data asta), astfel c-am ajuns, într-un final, și pe Insula Libertății! Și acum, după 4 luni, consider c-a fost cea mai bună decizie din 2018.

Am legat plecarea la Sziget cu cea spre Untold, iar înainte de a pleca, pentru a mă asigura că știam cât de cât ce va urma, mi-am făcut research-ul legat de Sziget, pentru a afla cât de multe aspecte legate de festival. Am descoperit că nu prea sunt articole pe placul meu, clare și detaliate, așa că m-am hotărât ca articolul despre toată aventura asta să fie mai deosebit, împărțit în două: prima parte despre cum a fost ediția din 2018 de Sziget, iar a doua despre toate aspectele pe care ar trebui să le știi când te hotărăști să mergi la festival.

În prima parte o să vorbesc despre cum a fost ediția din anul ăsta, cum m-am simțit, care au fost momentele mele preferate, dar și cu ce-am rămas.

În partea a doua a articolului scot în față informații generale legate de festival, o să vin cu recomandări despre bani, cazare, transport, mâncare și nu numai, dezvoltate în urma participării mele la de ediția din acest an. Așadar, dacă te interesează mai mult detaliile administrative, poți trece direct la partea a doua. 🙂

Să-ncepem!

Prima parte a articolului

Elementul definitoriu pentru mine când vine vorba de participarea la orice festival de muzică este lineup-ul. Iar în cadrul Sziget headlinerii au fost unul și unul: Kendrick Lamar, Gorillaz, Lana Del Rey, Mumford & Sons, Dua Lipa, Arctic Monkeys și Kygo (întreaga listă, pe zile, este AICI).

Voiam neapărat să-l văd pe Kendrick Lamar, pe care-l ascult de ani buni și care a ajuns să fie unul dintre artiștii mei preferați din toate timpurile. Din păcate concertul a început cu o întârziere de vreo oră/o oră și, iar eu era cât pe ce să nu mai rămân în față, pentru că era foarte cald și situația era cam neplăcută. Erau mulți oameni în jurul meu și simțeam că nu prea am aer. Dar era ACEL MOMENT pe care am tot așteptat atât de mult! N-avem cum să renunț, așa-i? Da, așa e! Am mers însă puțin mai în spate și m-am bucurat de concert. Am putut să văd chiar mai bine vizualurile, să-i și fredonez piesele și să-i urmăresc mișcările. A fost cel mai scurt show de la Sziget, în jur de vreo 45 de minute, asta în condițiile în care restul headlinerilor au fost pe scenă timp de o oră/o oră și 15 minute. Toate astea pentru că a întârziat să-și facă apariția pe scenă din cauza unor probleme organizatorice. Și din câte am înțeles, nu a putut să stea mai mult pe scenă. Dar pentru mine n-a contat. M-am distrat de minune!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LIVIA IUȘAN (@liviaiusan) on

Acum sunt curioasă să văd cum e și un show de-al lui în cadrul unui turneu (asta pentru că a fost diferit ca structură față de concertele din cadrul turneului DAMN.). Spun asta pentru că primul show a fost la Coachella, în luna aprilie a anului trecut, pe care l-am văzut în transmisie live, iar apoi am tot urmărit filmulețe din turneu.

Revenind la Sziget, în top 3 show-uri văzute intră clar, pe lângă cel semnat Kendrick, Gorillaz și Arctic Monkeys. Asta pentru că m-au lăsat fără cuvinte! Sunt două proiecte care-mi plac și pe care le apreciez, dar nu mă așteptam să sune atât de bine live! Am plecat fără așteptări și-am fost foarte plăcut surprinsă.

Pe lângă Damon Albarn, solistul proiectului Gorillaz, pe scenă și-au mai făcut apariția instrumentiști, plus am avut parte și de backing vocals. Și au venit și rapperi din trupa De La Soul, care mie-mi plac mult. Și, pe tot parcursul concertului, au fost proiectate celebrele vizualuri din videoclipurile Gorillaz. A fost MI-NU-NAT și sper să mai am ocazia măcar o dată să mă bucur de un astfel de show.

Cât despre Arctic Monkeys… show-ul a fost impecabil! Dacă aș avea câteva secunde pentru a spune ceva în fața întregii populații de pe glob, aș spune că ar trebui să vadă măcar o dată în viață Arctic Monkeys live! Fără vizualuri sau coregrafii, trupa a cântat live piese cunoscute precum „Do I Wanna Know?” și „R U Mine?”, piese de pe penultimul album, „AM”, dar și „Four Out of Five” de pe noul material, „Tranquility Base Hotel & Casino”. Ultima a fost de fapt chiar prima piesă pe care au cântat-o, preferata mea de pe album. Solistul, Alex Turner, care este și actor, te făcea să-l urmărești cu fiecare mișcare, fiind un adevărat profesionist pe scenă.

Am început seria de concerte la Sziget cu trupa Clean Bandit, m-am bucurat să-l văd live, în sfârșit, și pe Stormzy, unul dintre cei mai cunoscuți rapperi la nivel internațional din UK. M-am bucurat să revăd trupa Bastille, m-am simțit bine la concertele Sofi Tukker și Gorgon City și am sărbătorit-o pe , care are deja o istorie când vine vorba despre sărbătorirea zilei ei la Sziget, pentru că a tot fost în ultimii ani! 😀

Deși-l văzusem chiar cu câteva zile înainte, la Untold, mi-a plăcut mai mult spectacolul făcut de Kygo la Sziget. Poate și pentru că muzica a fost diferită de la seară la seară. Tot la Sziget am văzut și cel mai frumos tribut adus de un artist lui Avicii, în cadrul concertului lui Kygo. Au apărut vizulurile pe cele două ecrane gigant aflate în stânga și dreapta scenei și s-a auzit, în timpul show-ului, piesa „Without You” semnată Avicii. Mi s-a făcut instant pielea de găină! Iar la final, Kygo a cântat live, la pian, piesa „Firestone”.

Pentru că am ratat-o când a venit la Neversea în 2017, am văzut-o pe Dua Lipa, de data asta ca headliner, la Sziget. A fost uimitor s-o văd live, mai ales când știu că e de-o vârstă cu mine și muncește atât de mult pentru a face lucruri mărețe în industria muzicală. 🙂 Cinste ei!

Am rămas cu cele mai frumoase momente din vara ce tocmai a trecut, mai ales că le-am petrecut cu oameni deosebiți, pasionați de muzică: Pandutzu, Lucia și David. Iar acum, când privesc în urmă, îmi dau seama că line-up-ul a fost mai mult decât perfect pentru mine! Îmi doresc să fac un obicei din mersul la Sziget: o săptămână departe de casă, toată dedicată doar distracției, cu multă muzică bună. Ce-și poate dori un pasionat de muzică mai mult?!?

Varianta video pentru ce-am scris mai sus, AICI. 😀

Și cum s-a văzut festivalul Sziget, ediția din 2018, în aftermovie-ul oficial:

A doua parte a articolului

Sziget este al 5-lea cel mai mare festival din lume, iar conform comunicatului de presă venit din partea organizatorilor, anul acesta, în cel de-al 26-a an în care are loc Sziget, au fost cei mai mulți participanți de până acum: peste 565,000!

E uimitor, ținând cont de faptul că nu prea au fost cozi (decât la intrare, fiind destul de puține porți prin care puteai să-ți faci check-in-ul), iar pe tot parcursul festivalului nu simțeai că nu ai destul spațiu în jurul tău. Asta dacă nu cumva erai chiar în fața scenei principale, unde încă de la primele concerte se strângeau oamenii pentru a rămâne în față până la ultimul live act, cel al headliner-ului, și nu prea erai lăsat să înaintezi (vezi cazul din prima parte a articolului cu Kendrick Lamar).

Tot din acel comunicat, țin să menționez și că au fost peste 1,000 de show-uri în cadrul celor 7 zile de festival, atât muzicale, cât și de teatru, cabaret și nu numai.

Tamás Kádár, CEO-ul Sziget a declarat: „Sziget is a truly unique global festival. We are so proud to have seen 565,000 people from all over the world join us here in the heart of Budapest. An international celebration of the arts, artists from over 63 different countries came to perform over 1000 programmes in seven days. The DNA of the festival, openness, love and respect, could be found in every stage, performance and Szitizen, and we will continue to lead the way with our love revolution.”

Mi-au plăcut mesajele aflate pe diferite bannere, aflate peste tot în cadrul festivalului, precum „Love Revolution”, „Green Planet” sau „Against Racism”. Ele erau trecute și pe paharele reutilizabile folosite de participanți. Îl cumpărai pe primul, iar apoi îl puteai duce la orice bar și-l puteai schimba cu unul nou. Ele au făcut parte din cadrul programului prin care Sziget și-a propus să reducă impactul asupra mediului. Tot din cadrul acestui program a făcut parte și campingul ecologic, dar și centrele de reciclare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sziget Festival (@szigetofficial) on

Recomandări despre bani, cazare, transport, mâncare și nu numai

Forinți maghiari: dacă vrei să mergi pentru prima dată la Sziget, e bine să știi că dacă ai mai fost la Untold/Neversea/Electric Castle, nu o să-ți fie greu. Spun asta pentru că, la fel ca în România, ai și la Sziget un card atașat de brățară, cu ajutorul căruia vei putea plăti tot ce consumi în cadrul festivalului. Din câte-mi spunea Pandutzu acolo (după cum probabil ați văzut deja în video-urile din prima parte, am plecat cu el de la Untold spre Sziget 😀 ), anul ăsta a fost pentru prima dată introdusă plata cu cardul.

Legat tot de bani, nu trebuie să schimbi leul românesc pe care-i ai la tine în forenți maghiari, pentru că-ți poți pune bani pe cardul de Sziget direct de pe cardul tău de debit (eu am folosit unul de la Banca Transilvania, iar tot procesul a fost foarte simplu și rapid).

Legat de cazare, noi am stat la cort. Am fost foarte aproape de scena principală. Țin să menționez că nu am stat niciodată atât de mult în cort, mai precis o săptămână, dar, surprinzător pentru mine, am dormit foarte bine! Din punctul meu de vedere, este mult mai bine să stai în cort, în perimetrul festivalului, decât în afara lui, pentru că, până la urmă, face parte din întreaga experiență de festival pe care oricine ar trebui s-o trăiască măcar o dată! Sunt destule zone de camping în festival, iar dacă nu ai cort, poți să închiriezi unul (sunt mai multe tipuri, la prețuri diferite, valabile pe site). Dacă în schimb ai cort deja și ai și un abonament pe toate zilele, ai campingul inclus. Pe site, mai exact AICI, sunt toate informațiile despre partea asta. Până la începerea evenimentului, se vor actualiza permanent.

Legat de mâncare și băutură, nu am avut parte de cozi, pentru că, la fel, îți poți cumpăra din mai multe părți. Plus că, foaaaarte aproape de festival este un Auchan, de unde poți să-ți cumperi de mâncare și de băut (nu ai voie cu alcool sau băutură în cantități industriale, cel mult 2,5 L / persoană) și poți plăti tot cu un card de debit.

Legat de transport, noi am fost cu mașina din Cluj-Napoca. Chiar și de acolo am făcut câteva ore (nu mai țin minte exact câte, dar în jur de 5-6). Partea bună în a veni cu mașina este că nu ai limită la bagaj, precum ai când alegi avionul, dar faci mai mult pe drum.

Roaming-ul și internet banking-ul nu trebuie să lipsească! Vezi înainte de a pleca din țară să ai posibilitatea în abonament/la cartelă de a beneficia de roaming pentru a-i putea suna pe cei dragi oricând. Nici internet banking-ul nu trebuie uitat! Este extrem de util (și nu doar când pleci din țară) pentru a afla în timp real ce sumă ai în prezent pe card, fără să mai fie nevoie să mergi la un bancomat pentru a afla.

Plus ca o ultimă recomandare, nu uita să-ți instalezi aplicația Sziget pe telefon. O să primești notificări relevante legate de festival, plus o să poți vedea mult mai simplu cine urmează să urce pe scenă din lista artiștilor tăi preferați din line-up.

Ah! Era să uit! Cel mai important lucru: bucură-te de experiența Sziget, pentru că este o experiență în sine!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sziget Festival (@szigetofficial) on

Sursă cover foto: Facebook.com/SzigetFestival

 

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!

Tags: , , ,