LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

UNTOLD Festival – muzica se face din plăcere, iar mai apoi pentru bani

Încă sunt în perioada în care-mi revin după festivalul Untold, şi asta pentru că mi-a plăcut foarte mult: mi-au întrecut aşteptările în ceea ce priveşte oganizarea, atât în ceea ce priveşte amenajarea locaţiilor, dar şi a scenelor, cu toate efectele speciale aferente (decor, sunet, lumini etc.), asta chiar dacă au avut mici scăpări (de exemplu, uneori nu se auzeau artiştii).

Muzică a fost din plin: peste 150 de artişti, printre care şi Şuie Paparude, ATB, Dimitri Vegas & Like Mike, Gramatik, Changing Skins, Gentleman, Subcarpaţi, Avicii, Patrice, John Newman, Tinie Tempah, Armin van Buuren, DJ Premier, David Guetta şi mulţi alţii, pe mai multe scene. Puteai să asculţi concerte începând cu ora 10:00 şi până în zorii zilei următoare, ceea ce a fost cu siguranţă de bun augur pentru cei care doreau să rămână la festival.

Pe lângă faptul că puteai să te distrezi din plin, puteai şi să mănânci şi să bei cam tot ce voiai, dar şi să interacţionezi cu brandurile aflate în perimetrul evenimentului. Două articole care surprind perfect acest lucru sunt cele scrise de Robert Katai, în două părţi (1 şi 2).

Revenind la muzică, ea este cea care aduce oamenii împreună, iar asta s-a văzut din plin la Untold: au fost prezenţi peste 70,000 de oameni, diferite genuri muzicale, plus un eveniment în care s-au vândut aproape toate biletele (în a treia zi a fost sold-out) şi la care au ajutat peste 800 de voluntari.

Artiştii au oferit şi au primit emoţie, iar asta s-a văzut mai ales la concertul lui Armin van Buuren:

Armin van Buuren

Pentru că a fost ultimul artist de pe scena principală (Ursus Untold Arena de pe Cluj Arena) în cea de-a treia zi, a putut să stea pe scenă fără să aibă limită de timp. Şi… ne-a făcut pe toţi fericiţi: el a fost singurul care a mixat 3 ore, mai mult decât toţi ceilalţi (fiecare aproximativ o oră).
Şi i-a plăcut. Mult. A ridicat steagul României, a sărit pe scenă, a interacţionat şi a dansat în acelaşi timp cu publicul, iar după show… a plâns.

Să faci un artist să plece mulţumit (nu mai zic să-l faci să plângă) este tot ce contează, asta pentru că dacă publicul nu este mulţumit, nici el nu este.
Mă uitam la Armin câtă energie transmitea şi primea în schimb de la cei 70,000 de oameni care-l ascultau şi, efectiv, nu-mi venea să cred.
Până la urmă, asta înseamnă să fii artist! Nu totul se rezumă doar la a-ţi cânta piesele şi a pleca, fericit că ţi-ai luat banii pe show. Iar pentru asta, Armin m-a cucerit şi o să merg să-l văd live ori de câte ori o să mai am ocazia. Un articol pe care vi-l recomand legat de Armin este scris de Andra.

O altă remarcă pe care vreau să o fac este legată de concertul lui Jeru The Damaja, care a spus aproape de finalul prestaţiei lui live, presărată cu multe glume (fiind şi comediant) şi discuţii cu fanii, că asta înseamnă un show, nu doar să vii să-ţi cânţi piesele („poţi să le asculţi pe CD dacă vrei neapărat muzică”). Ce e de reţinut este că interacţiunea devine din ce în ce mai importantă în cariera unui artist, asta deoarece în industria muzicală se lansează zilnic sute de melodii care ajung să plutească într-o mare de piese, multe dintre ele nedescoperite de majoritate. Trebuie să ştii cum să-ţi câştigi publicul.

M-am bucurat la maxim (a se înţelege a rămâne fără voce 🙂 ) şi la concertele susţinute de Gramatik (pe care l-am tot ascultat fie online, fie prin telefon cu ajutorul prietenilor), Subcarpaţi, Dimitri Vegas & Like Mike, Patrice, Cazzette, Avicii, Tinie Tempah, dar nu cel din urmă, DJ Premier, pe care-l consider o adevărată legendă a hip-hop-ului.

Şi da, nu credeam c-o să spun asta atât de repede, dar abia aştept ediţia de anul viitor (care după câte a susţinut Boc, va avea loc tot la Cluj-Napoca)! 🙂

UNTOLD Festival 20215 .

Sursă foto: www.facebook.com/UntoldFestival

 

Ți-a plăcut articolul?
Nu uita să-i dai share ca să afle și prietenii tăi!

Tags: , , , , , ,