LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Despre inutilitatea facultăţilor din România

Pentru că astăzi s-au afişat rezultatele de la Bacalaureat (am luat cu 8 fix :D), peste tot, am zis să scriu despre facultăţile româneşti. Anul trecut, Realitatea.net a publicat un top al facultăţilor inutile de la noi, articol preluat de multe publicaţii. Găsiţi topul AICI.

facultati.

Conform acestui top, cel mai sigur îţi vei găsi job în timpul facultăţii/după în domenii precum informatică, cibernetică, medicină şi limbi străine (cu cât sunt mai grele, cu atât este mai bine).
La polul opus se află jurnalismul (facultate la care în ultimii ani au fost aproximativ 7/8 pe un loc), relaţiile publice, marketingul, managementul, etc. În principal materiile care ţin de uman.

Şi acum analizăm problema practic: ce faci dacă nu-ţi plac materiile fixe? Te duci la o facultate de IT (suntem printre cei mai buni din lume în domeniul ăsta), ca mai apoi să faci ceva ce nu-ţi place, sau înveţi materii cu care te simţi confortabil şi încerci să dai tot ce poţi pentru a fi bine plătit? Voi ce alegeţi?
E greu, da, dar trebuie să faci ce-ţi place.

Nu contează domeniul, ci cât de bun eşti.
Nu contează facultatea, ci universitatea pe care o alegi.
Facultăţi de psihologie sunt milioane în toată lumea. Unele mai bune, altele mai proaste/slabe. Contează însă dacă termini psihologia la Cambridge (UK) sau la Spiru Haret (RO). Aici se vede de fapt diferenţa.

Aşadar, urmaţi-vă visele, indiferent de facultate! Nu ea contează, de fapt, ci lucrurile care-ţi rămân după ce o termini.

Programele oficiale de studiu pentru fiecare materie în parte, pe categorii, de la A (= cel mai bun) la E (= cel mai prost/slab), aprobate de Minister, sunt valabile AICI.

Tags: ,