Turism: judeţul Argeş
În judetul Arges am fost pentru prima dată la sfârşitul clasei a VII-a (dacă stau bine să mă gândesc), într-o excursie cu clasa. Era o zi senină de primăvară, ce avea să mă ducă pe meleaguri ce-mi erau străine până la acel moment.
Am plecat cu noaptea-n cap, fiind cam tristă din privinţa asta, însă imediat cum am ajuns acolo eram dornică să văd cele mai importante obiective turistice din zonă.
Situat în zona sudică a României şi având ca reşedinţă de judeţ oraşul Piteşti, în judetului Arges se regăsesc toate formele de relief şi de asemenea, se desfăşoară o parte a grupei montane Făgăraş, în Argeş fiind chiar zona cel mai înaltă: Vf. Moldoveanu – 2544 m.
Una dintre opririle din acea excursie a fost la bazinul hidrografic al râului Argeş. Lacul de acumulare Vidraru şi barajul cu acelasi nume reprezintă unele dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei, motiv pentru care nu trebuie ratat! Am mers pe jos cam 500 metri faţă de locul unde ne-am lăsat autocarul, priveleştea fiind una de vis (mai ales pentru o persoană ca mine, pasionată de mare, lacuri, tot ce-nseamnă apă, încă de când eram mică). Am traversat lacul cu vaporul (pentru cei îndrăzneţi: vă puteţi urca în bărci cu vâsle pentru a pescui), se poate face chiar şi bungee jumping, datorită celei mai înalte platforme din România – 166 metri înălţime.
Şi pentru că tot am amintit de pestuit, pentru cei pasionaţi, reamintesc faptul că în judeţul Argeş există numeroase lacuri, cum ar fi: Oeşti, Zigoneni şi multe altele.
Am fost de asemenea şi la Mănăstirea Curtea de Argeş (de aici şi legenda meşterului Manole). În judeţ se află şi numeroase muzee, biserici şi monumente istorice, vizitate de foarte multi turişti în timpul anului.
În secolul IV au fost ridicate Mănăstirea Curtea de Argeş şi Biserica Domnească, iar ca un mic bonus, vă anunţ că în oraşul Câmpulung Muscel se regăseşte rezervaţia arheologică de la Castrul Roman – Jidava.
Mai sunt: Cetatea Poenari de la Căpăţâneni, Casa Memorială Dinu Lipatti din Leordeni, Muzeul viticulturii şi pomiculturii din Goleşti – Ştefaneşti, precum şi Casa Memorială Liviu Rebreanu din Stefăneşti. Pe teritoriul administrativ al judeţelor Argeş şi Braşov se află şi Parcul Naţional Piatra Craiului, o arie teritorială protejată de lege.
În concluzie, dacă vă doriţi o zi de linişte, departe de agitaţia Capitalei, Argeş este judeţul perfect pentru asta! Iar în cazul în care v-aţi hotărât să mergeţi în vacanţă, călătorie plăcută. Merită!
Despre ce alte judeţe aţi dori să mai citiţi pe liviaiusan.ro? 🙂