LIVIA IUȘANDigital & Music Enthusiast

Interviu Macovei Razvan: Activitatea de a publica presupune în prealabil şi o muncă de cercetare (despre cartea English Laughs Best)

La scurt timp după ce mi-am făcut blog (la începutul liceului), am aflat că şi profesor meu de engleză, domnul Macovei Răzvan, deţinea un blog. De atunci a trecut ceva timp: am început să ne cunoaştem mai bine, orele de engleză de la şcoală devenind unele din preferatele mele. Mă bucur că l-am cunoscut personal şi că am avut ocazia să particip în diferite proiecte alături de dânsul.
Dacă ar fi să-l descriu, mi-ar trebui (doar) următoarele cuvinte: cel mai tare profesor pe care l-am avut vreodată! Dinamic, mereu cu zâmbetul pe buze şi dornic de a-şi învăţa elevii lucruri esenţiale, din diverse domenii. Şi sincer vă spun, nu ştiu câţi astfel de profesori mai sunt în România!

De curând şi-a lansat cea de-a doua carte, numită „English Laughs Best„, motiv pentru care i-am şi luat un interviu. Lectură plăcută!

1. Cum aţi descrie „English Laughs Best” în câteva cuvinte?
O carte extrem de haioasă şi utilă.

English Laughs Best

2. Ce o face specială faţă de restul cărţilor de acest gen?
Conţine 300 de glume originale bazate pe jocuri de cuvinte. Alte cărţi de acest gen fie compilează glume aflate deja în circulaţie pe net, fie conţin glume fără perdea („sex sells”, din pacate). Eu mi-am dorit să scriu o carte amuzantă şi educativă în acelaşi timp.

3. Care este povestea ei? De la ce idee a pornit tot?
Întotdeauna mi-au plăcut glumele – să spun glume, să le aud, să le împărtăşesc,etc. Ideea de a scrie această carte mi-a venit cam acum 4-5 ani, pe când am şi compus primele glume originale. Însă ultimii doi ani au însemnat o muncă cu adevărat neîntreruptă, până la finalizarea şi publicarea cărţii.

4. „English Laughs Best” a apărut pe 8 ianuarie 2014, respectiv acum câteva zile, sub egida editurii americane Smashwords. Cum aţi ajuns să colaboraţi cu ei? Bănuiesc că sunt mii de volume ce aşteaptă să fie publicate.
Activitatea de a publica presupune în prealabil şi o munca de cercetare. Pentru mine aceasta a însemnat găsirea unei edituri specializate în publicarea de cărţi electronice la nivel mondial şi Smashwords este printre cele mai bune, dacă nu cea mai bună la ora actuală. Ei facilitează construirea relaţiei directe între un scriitor şi posibili cititori, de aici si succesul pe care îl au, cu sute de mii de cărţi deja publicate.

5. Momentan este disponibilă doar online, ca eBook, în formate precum pdf, epub, rtf sau txt. Va fi valabilă şi în format fizic?

Deocamdată nu mă gândesc să o scot şi în format fizic, dar dacă publicul va dori asta, probabil că se va întâmpla. Tendinţa de a citi în format electronic este însă în creştere, în mare parte datorită tehnologiei care încurajează acest lucru.

6. Cum a fost primită vestea publicării acestei cărţi de elevii cărora le predaţi? Ştiau că domnul lor profesorul le pregăteşte o astfel de surpriză? 🙂
A fost o surpriză plăcută pentru toti, mai ales că nimeni nu a stiut nimic (trebuie să mărturisesc că pe lângă glume, îmi plac şi surprizele). Am primit un feedback bun şi de la elevii actuali dar şi de la foştii elevi, acestia fiind interesaţi nu doar să o cumpere, ci şi să o promoveze. Cei mai multi dintre ei s-au arătat încântaţi că profesorul lor de la clasă a scris şi publicat o carte în limba engleză, cu atât mai mult cu cât este o carte amuzantă şi utilă. Pentru mine este o onoare şi o mare bucurie că pot să împărtăşesc această creaţie cu ei. Sper să o citească cu plăcere şi astfel să înveţe limba engleză cât mai rapid!

7. Cum şi când aţi descoperit că aveţi o înclinaţie pentru scris?

Scriu încă din liceu. Am avut onoarea să-l am profesor de română pe mult regretatul Nicolae Boaru. Dânsul m-a încurajat să scriu şi mi-a însuflat dragostea pentru literatură şi probabil că nu aş fi ajuns niciodată să-mi descopăr cu adevărat acest talent dacă nu ar fi apărut acest om minunat în viaţa mea! Am scris şi atunci şi încă scriu şi acum poezii (în română dar şi în engleză), epigrame, glume, povestiri, etc. Este o pasiune în care mă regăsesc.

Macovei Razvan

8. Cine v-a sprijinit? Ce persoană/persoane v-a/v-au fost alături încă de la început?
Soţia mea m-a sprijinit atât emoţional cât şi cu sfaturi pertinente în ceea ce priveşte redactarea glumelor, formatul cărţii, etc. Îi datorez această carte în mare parte şi îi mulţumesc din suflet.

9. Aveţi şi alte cărţi publicate?
În 2006 am publicat o carte de poezii în română cu titlul „Poeme pe o piele de peşte” (Editura Premier). Nu am scos prea multe exemplare şi cele care au fost, mai pe toate le-am dăruit prietenilor şi familiei. Mă gândesc să o republic pentru că am primit multe cereri în acest sens (se pare că mai sunt destul de multi oameni care iubesc poezia, ceea ce este un lucru îmbucurător).

10. Ce va urma după „English Laughs Best”?
Probabil o altă carte de glume, sau poate una de poezii în limba engleză (posibil tot în format electronic).

11. Iar la final de interviu, două, trei sfaturi pentru cei care doresc să scrie o carte.

Eu văd scrisul ca pe o formă de catharsis. Am început să scriu pentru a mă elibera. Mai târziu mi-am dat seama că oamenilor le şi place ceea ce scriu. Cred că este important să scrii când simţi nevoia. Dacă găseşti şi un public interesat, cred că devine deja o datorie. Din păcate, mulţi tineri nu mai citesc în ziua de azi şi asta duce la mari goluri în ceea ce priveşte nu doar cultura lor generală, ci şi modul de a gândi şi de a simţi, de a empatiza, etc. Nu cred că poţi să scrii bine fără să nu citeşti foarte mult înainte şi fără să- ţi încerci condeiul de nenumărate ori. Din fericire, nu este cazul meu!:)

Mulţumesc pentru interviu!
Cu multă placere!

P.S. 1: Cartea poate fi achiziţionată de AICI.
P.S. 2: AICI aveţi pagina oficială de Facebook pentru „English Laughs Best„, o pagină activă, unde veţi găsi minim o postare pe zi. Vă invit să daţi like.
Let’s learn better and more english! 😀

Tags: , , , ,